Paardentherapie

Paardentherapie

Paardentherapie is geen paardrijden. Wél wordt er op een laagdrempelige manier met en langs het paard gewerkt. Hierbij ligt de nadruk niet op praten, maar op doen en ervaren. Doordat het gedrag van paarden intuïtief en onbevooroordeeld is leidt dit tot krachtige inzichten en reflectie waardoor de gewenste verandering beter beklijft.

“Geen woorden, maar paarden!”

Paardentherapie wordt aangeboden door Pas op de Plaats in Vessem. Er wordt gewerkt met een gevarieerde kudde met grote en kleine paarden, ieder met een eigen karakter. Er wordt buiten gewerkt, met beide benen op de grond. De paarden laten je ervaren, zelfs als je er zelf nog niet helemaal voor open staat.

Waarom paarden?
Paarden zijn kuddedieren en vluchtdieren. Ze zijn van nature gewend om voor hun eigen veiligheid signalen uit de omgeving feilloos op te merken. Hierdoor zijn paarden meester in het lezen van lichaamstaal. Ze reageren direct op ons gedrag. Dit doen ze eerlijk, zonder oordeel naar de persoon. Daarnaast prikkelen paarden onze zintuigen en maken een gelukshormoon (serotonine) bij ons vrij. Dit geeft vertrouwen en helpt om je veilig te voelen en te ontspannen. Wanneer onze houding niet overeen komt met ons gevoel, prikt het paard daar zo doorheen en zal ze minder goed mee willen werken. Het paard vormt zo een spiegel voor ons eigen gedrag.

Paardentherapie ondersteunt bijvoorbeeld bij: emotieregulatie problemen, hechtingsproblemen, faalangst, vergroten van het zelfbeeld, accepteren en aanvaarden van situaties waar je geen invloed op hebt (ACT), piekeren, identiteitsontwikkeling, sociale contacten, verwerken van moeilijke situaties, depressieve klachten en leerproblemen.

Dit kan individueel, maar ook met het hele gezin.
Paardentherapie past goed in combinatie met systeemtherapie en/of EMDR.

Traject van 6 tot 12 maanden met wekelijks therapie in de bak/weide/bossen in Vessem, locatie Pas op de Plaats.